تمرینات پاکسازی ذهن از افکار منفی و مزاحم
افکار منفی و مزاحم انقدر قدرت دارند که حواس تو رو توی زندگی حسابی پرت کنن! اگر هم خیلی زیادی به این مهمون های ناخونده بها بدی یا حتی اون ها رو واقعی بپنداری می تونن تا اونجا پیش برن که تو رو دچار افسردگی کنن. حتی اضطراب هم ناشی از افکار منفیه! پاکسازی ذهن از افکار منفی باید یک کار مراقبه گونه برای همه ما آدم هایی باشه که خوشبختانه یا متاسفانه هر روز در معرض ۶۰ هزار فکر مثبت و منفی هستیم!
افکار نادرست، تقویت کننده ی احساسات نادرست هستن!
و اگر توجه کنیم که این احساسات ماست که زندگی ما رو میسازه متوجه میشیم که خیلی داریم ضرر می کنیم. اینطور نیست؟ این افکار منفی هستن که موجب میشن حالمون خراب شه و نیاز به افزایش ارتعاش یا بالا بردن ارتعاش داشته باشیم تا خرابکاری هاش رو جبران کنیم و زندگی مون رو دوباره بسازیم.
نباید یادمون بره که طبق قانون جذب در کائنات، افکار منفی اگر شدت بگیرند و حتی احساس رو هم تحریک کنن می تونن چیزهای غیر دلخواهی رو برامون آشکار کنند. پس لازمه که این مطلب رو تا انتها بخونی تا بتونی از همین لحظه جلوی این فکرهای مخرب رو بگیری و زندگی عالی ذهنت رو در واقعیت تجلی بدی! آماده آیا ؟
روش های مدیریت و کاهش افکار منفی
در ادامه لیستی از روش های واقعا کاربردی برای مدیریت افکار منفی و کاهش افکار منفی نوشته ام. البته با خواندن آن لزوما افکار منفی تو کم نمیشن! بلکه باید خیلی با دقت با دفتر و خودکارت کنار این مطلب بنشینی و برای هر توصیه، یادداشت شخصی خودت رو بنویسی. اگر نسبت به دستورالعمل های این نوشته کاری در زندگیت انجام دادی اون موقع به نتیجه عالی خواهی رسید.
تحریف های فکری را برای کاهش افکار منفی بشناس
من دوست دارم اسم ذهن رو مارمولک بگذارم! واقعا هم عجب مارمولکیه!
ذهن ما راه های هوشمندانه ای داره برای این که ما رو متقاعد کنه که چه چیزی درسته! و واقعا چه خبره! بذار برات مثالی بزنم.
یک مثال از تحریف فکری و تقویت افکار منفی
عزیزی میگفت، در یک همایش بزرگ شرکت کرده بودم. زودتر از موعد مقرر رسیدم به محل مورد نظر و منتظر بودم تا درب سالن رو باز کنن! همینجوری که توی خیابون روبروی سالن پرسه میزدم دیدم فردی که به ظاهر ژولیده است! توی یکی از بلوارهای روبروی همایش داره بین درختا و شمشاد ها تکون تکون میخوره! حتی لباسش هم ژنده بود و ذهنم اینطور بهم گفت که احتمالا معتاد یا کارتن خوابی هست که اومده به اینجا و داره بین این درختک ها دنبال مواد جاساز میگرده!
ذهنم بهم گفت آفرین به تو بلند شدی اومدی همایش برای موفقیت! و این فرد هم بلند شده اومده پی مواد بگرده! خلاصه در حال خود بالا پنداری بودم که دیدم این فرد معتاد بلند شد تا از خیابان عبور کنه و تعدادی رفتن سمتش! ذهنم گفت ببین حتما چیزی دزدیده و میخوان دمار از روزگارش در بیارن!
بعد چی شد؟
این افراد دور این فرد رو گرفتن و تا دم در سالن اومدن! و به ناگاه دیدم این فرد همون سخنران همایشه که همه دورش رو گرفتن و دارن باهاش عکس و امضا میگیرن! و وقتی نگاه کردم دیدم ای بابا!!!!!!! عجب کت گرونی تنشه! و حتی متوجه شدم که ایشون وسط اون شمشاد ها توی یه کشور غربی!! در حال نماز خوندن بوده!!!
حالا متوجه شدی ذهن چقدر می تونه مارو گول بزنه؟ خب این داستان واقعی در واقع توی ذهن ما برای هر مساله دیگری هم ممکنه رخ بده! اینه که میگن جلوی واگویه های ذهنی مسخره تون بایستید!
هدفم از این آموزش در این بخش این بود که بهت بگم که افکار نادرست در نهایت منجر به افکار منفی میشن! تا جایی که خود خدا هم توی قرآن عزیز بهمون میگه بسیاری از گمان ها حتی گناهن!
۴ مدل از تحریف فکری منجر به افکار منفی
۴ مدل تحریف فکری داریم. در ادامه اون ها رو نوشتم و مثالی زدم.
- تفکر سیاه و سفید: بیشتر شامل افکار ۰ و ۱۰۰ ای است! تاریک جلوه دادن یک چیز که میشه ازش حتی لذت برد!
- شخصی سازی فکری: مثلا یکی تو رو کم محل کرده و تو هم ادد این قضیه رو به خودت ربط میدی که حتما من احترام نگذاشتم که اینطوری رفتار کرد باهام!
- فقط دیدن جنبه منفی: وقتی که یک اتفاق رخ میده و ذهن تو فقط داره جنبه منفی اون رو می بینه و این درحالیه که هر اتفاق دو وجه مثبت و منفی می تونه داشته باشه.
- فاجعه سازی: یعنی فرض ذهن تو اینه که قراره در یک موضوع خاص بدترین اتفاق ممکن بیفته..
افکار منفی خود را به چالش بکش
حالا که متوجه شدی افکار تحریف میشن! خوبه که هرچیزی که به مخیله ی مبارکت میاد اون رو باور نکنی.
اما روش بعدی برای کاهش افکار منفی این هست که وقتی قطار افکار منفی! یا پستچی حامل افکار منفی وارد ذهنت میشن! لطفا بجای دست به سینه بودن و بله قربان گفتن بهش! کمی بایست! فورا دفترت رو باز کن و فکرت رو بنویس! درستی و واقعیت فکرت رو به چالش بکش و اجازه بده دستت روی دفترت بنویسه و همینطور بنویسه و جریان فکریت رو تخلیه کنه!
مثلا با خودت بگو اگر مریم یا علی یا هرکی! ( همونی که رفیق گرمابه و وگلستانته! ) بهت بگه این فکر رو داره .. تو چطور در مقابل اون فکر جبهه میگیری؟
مشکل ما اینه که معمولا برای همه ننه هستیم و برای خودمون زن بابا!!
یعنی اگر همین فکر رو دوستت از خودش بروز بده و اظهار نگرانی کنه می تونی براش یه مثنوی بگی که هی فلانی!! اینطوریه و اینطوری نیست!
علتش هم اینه که تو عاری از احساسات حاصل از اون فکری و این بهترین کد هست که سعی کنی احساست رو جدا کنی و خودت رو به چالش بکشی.
از محل تشدید افکار منفی فاصله بگیر
خب برای این که از افکار منفی دور بشی راه های مختلفی هست. اما اول از هرچیز فردی که خودش رو خوب میشناسه میدونه که کجا ها و چطور افکار منفی اش شدت میگیره!
خب افکار منفی معمولا در افراد بلغمی و سودایی زیاد رخ میده!
چنین افرادی مراقبه دارند که چی بخورن و چی نخورن!تو میدونی از چه نوعی هستی؟
همچنین کسی که افکار منفی زیادی داره لیستی از اون ها رو یادداشت کرده که با چه کنم یا چه نکنم ها! جلوی تشدید اون ها رو بگیره!
مثلا کسی که ترس از دست دادن عزیزانش داره معمولا میدونه که به تشیع جنازه نباید بره! چون این فکر مدت ها ذهنش رو درگیر میکنه و اگر و اگر های ذهنش شروع میشه!
آیا تو لیستی از افکار منفی و روش های مقابله ای و یا حفاظتی از اون ها رو بلدی؟
قضاوت را رها کن تا افکار منفی ات کم شوند
افکار منفی مدل های مختلفی داره! ولی برای افکار منفی که حاصل از زندگی اجتماعی ماست باید یه سری تمهیدات متفاوت بچینی.
معمولا قضاوت های ما حاصل مقایسه های ماست!
به عنوان مثال کسی رو می بینی که شروع میکنی اون رو با خودت مقایسه می کنی. یکی از مهم ترین کارهایی که یک انسان داره این هست که دشمن اصلی خودش رو بشناسه و اون هم شیطانی هست که آتش کینه رو به جون انسان ها می اندازه.
بارها به دوستانم گفتم که وقتی با کسی دشمنی داری .. یادت باشه که اون فرد در اصل توی تیم خودته! اون فلان فلان شده ای که آتیش بیار معرکه است شیطونه! لطفا قوم و خویشت رو ( همون انسان منظورمه ) نزن!
وقتی داری در مورد کسی قضاوت منفی می کنی و مقایسه می کنی سریع لیستی از ویژگی های مثبتش رو توی ذهنت بیار و بنویس و جلوی قضاوت منفی و احساس منفی حاصل از اون رو بگیر.
این احساس منفی به تو بیشترین ضرر رو میزنه!
اگر ویژگی مثبت نداشت چی؟
شاید با خودت بگی این آدم چی داره که من تمجیدش کنم توی دلم؟
اینطور موقع ها دوست دارم گوش طرف مقابل رو بپیچم که مگه میشه کسی وجه مثبتی نداشته باشه!؟ حتی توی چهره اش نمی تونی یه زیبایی ببینی؟ ضمن این که طرف هیچی هم که به قول تو نداشه باشه! دارای یک روح الهی است! قسمتی از روح الهی در وجودشه! و یادت نره خدا همه رو عاشقانه دوست داره. بخاطر احساس خداوند به این مخلوق اقلا می تونی احساست رو درست کنی!
با تمرینات شکرگزاری افکار منفی را از بین ببر
شکرگزاری روشی عالی برای افزایش ارتعاش مثبت و فرکانس است.
به طور کلی سیستم عصبی افراد شکرگزار و مدارهای ذهنی و عصبی این افراد به گونه ای است که کمتر پذیرای افکار منفی هستن! و حتی مود ذهنی این افراد به گونه ای هست که حتی اگر یک فکر منفی مزاحم شون بشه سریع می تونن از حالت قبلی حال خودشون رو عوض کنن.
لطفا یک دفترچه زیبا بخر (میگم بخر برای این خاطر هست که تمرین شکرگزاری رو آگاهانه شروع کنی! ) و روزانه یک موهبت رو بنویس و علت سپاس گزار بودنت رو داخلش بنویس و این تمرین رو ۶ ماه انجام بده.
نتیجه اش رو هم زیر این مطلب برام بنویس!
روی نقاط قوت ات متمرکز باش
طبیعت ذهن انسان و اون جریان حفظ بقا و غیره اینطوره که معمولا روی نقاط منفی بیشتر متمرکز میشه!
وقتی هم روی نقاط منفی خودت متمرکز بشی اولین نتیجه اش افکار منفی است که موجب کاهش عزت نفس و اعتماد بنفس تو میشه.
در مقابل هر حال نا معلوم و هر حال نا خوش! سریع باید تغییر جهت بدی و با افکار مثبت زندگیت رو روبه راه کنی.
به قول محسن چاووشی اولین کاری که باید کنی اینه که اقلا بگی: ای حال نامعلوم آروم باش آروم!
و یادت باشه که تو انقدر چیزهای مثبت داری و می تونی پیدا کنی که به دل این حال منفی بزنی و اون رو بایکوت کنی!
لطفا لیستی از نقاط قوت و مثبت و امتیاز و اعتبار خودت داشته باش تا در چنین شرایطی بتونی سریع با یک ورق زدن به دفترت حالت رو خوب کنی.
امتحانش بسیار مجانی اما پر ارزشه!
مراقب ورودی هات باش
معمولا افکار ما انسان ها حاصل پالایش و تجزیه و تحلیل سرنخی است که به ذهن و احساس ما وارد شده!
شنیدی که مثلا به طنز میگن تا فلانی شروع به خوندن میکنه آدم یاد بدبختی هاش میفته؟
خب این سر نخ خوبیه برات که بدونی که این ورودی ها اگر کنترل بشن می تونن به طور عجیبی ( حتی ظاهرا بی ربط ) جلوی خیلی از احساسات و افکار منفی رو بگیرند.
ورودی های تو چیزهای مختلفی است از جمله:
- تلویزیون
- اخبار
- موسیقی
- فیلم ها
- رمان و کتاب ها
- گفتگو با دوستان
- و نظیر اون!
لطفا نسبت به خودت مراقبه بیشتری داشته باش.
برای کاهش افکار منفی ورزش کن
ورزش بهترین کار برای کاهش افکار منفی است.
نیاز هست آیا در رابطه با اون باهات صحبت کنم؟ نهایتش می تونم بگم که یه برنامه ورزش سبک یا سنگین یا هوازی برای خودت داشته باش و سعی کن از نور خورشید نیز استفاده کنی.
در مورد افکارت صحبت کن
البته نه با هرکسی! نه با کسی که برات یه جعبه دستمال کاغذی میاره و باهم شروع می کنید های های گریه کردن! لطفا با یک فرد قوی در مورد مشکلت و فکرت صحبت کن و ازش کمک بخواه! اقلا اگر نمی تونه راه حلی بهت بده تو رو به یاد شاخه و شعبه های حاصل از این فکر منفی اقلا نندازه!
در مورد افکار منفی ات بنویس
یکی از مهم ترین چیزهایی که می تونه به مرور جلوی افکار منفی رو بگیره اینه که هر آنچه که در ذهنت میچرخه رو جمع آوری کنی و روی یک کاغذ بنویسی و موقع نوشتن این حس رو داشته باشی که این افکار به طور بسته بندی شده به کاغذ منتقل میشن. همیشه اجازه بده جریان فکری ت یا همون جریان فکری سیالت از طریق خودکارت روی کاغذ پیاده بشه.
راهی برای خدمت پیدا کن
خدمت کردن یکی از روش های افزایش ارتعاش برای ما انسان هاست. هر چه ارتعاش تو بالاتر باشه حالت بهتره و بهره مندی هات از دنیا نیز بیشتره.
وقتی مورد هجوم افکار منفی قرار میگیری شروع به خدمتی به خلق خدا کن! به انسان ها یا حیوانات و یا حتی درختان و گیاهان! مطمین باش تغییر ارتعاش رو خیلی خوب متوجه خواهی شد.
این فقط یک فکره! و هیچ ارزش قانونی دیگری ندارد
تاحالا دقت کردی روی بعضی چیزا می نویسن که این چیز فقط فلان است و هیچ ارزش قانونی دیگری ندارد؟
خب این می تونه برچسبی بسیار ارزشمند روی افکار منفی تو باشه و بدین ترتیب با تلقین زیاد به این نتیجه برسی که واقعا این فقط یه فکر خُرده!!
و واقعا چیزی غیر از این هم نیست. هست؟
فکر کن که ممکنه شرایط فرق کنه!
خب فکر تو حاصل جایگاه کنونی تو و زندگی کنونی توئه!
در واقع اون احساس بد حاصل از اون فکر بخاطر جایگاه فعلی تو و موقعیت فعلی تو در زندگیته! گاهی اوقات میگم تو اصلا فرض کن که اون فکر منفی ات صد در صد هم درست باشه! این به شرطی هست که همین الان همین الان همین لحظه رخ بده! که خب نمیده! نداد! دیدی؟ ما ادم ها در طول دوران عوض میشیم! احساسات مون عوض میشه! شرایط مون عوض میشه! موقعیت هامون و حتی اولویت هامون عوض میشه پس جای هیچ ترس و نگرانی نیست.
۸۰ درصد چیزایی که فکر می کنی توهمه!
از نظر من که جز افرادی که بهشون الهام میشه و شهود بسیار قوی دارند ( شهود هم نباید با الهامات قلبی و نظیر اون اشتباه بگیری ) کسی نباید چندان به افکارش توجه خاصی بکنه!
یادمه یه جایی میخوندم که ۸۰ درصد افکار ما ادم ها چیزایی هست که نه واقعیت داره و نه اصلا رخ میده!
و این به خود من در مدیریت افکار منفی ام خیلی کمک کرده. تو هم به همین قضیه باور داشته باش! فکر کن که اگر همه افکار ما درست بود که دیگه اسم ما انسان نبود! همه مون یه پا پیغمبر اولولعزم! بودیم!
الحمدلله که انسان های معمولی هستیم نه؟ :)
ذهن فاجعه سازی می کند و تمام!
یادمه در خلال پژوهش هایی که در مورد ترس های زندگی داشتم ( چند سال پیش ) به حدیث گرانبهایی برخوردم که استاد عزیزم محمد شجاعی در این باره صحبت می کرد. خلاصه کلام این بود:
-ترس های دنیوی در ذهن ما بزرگه ولی وقتی رخ میده خیلی کوچیک تر از باور و ذهن ماست! { مثلا فرد با شدت درجه بسیار بالا قبول نشدن تو کنکور رو برای خودش صحنه سازی می کنه و با اشک و گریه شب ها به خواب میره که وای اگر قبول نشم چی میشه و چی نمیشه! } و وقتی قبول نمیشه اندکی ناراحت میشه (حتی نه به شدت تخیلش ) و سریع دست کائنات اون رو به سمت تلاش و امید مجدد میکشه!
-و ادامه حدیث هم این بود که ترس های اخروی خیلی بیشتر از ترس ذهنی ما در مورد اوناست! { مثلا هرچی به ما میگن گناه نکن! فشار قبر فلان و بهمان!! عین خیالمون نیست و خوشحال خوشحال و خجسته مشغولیم به فسق و فجوور! ولی خب این ناشی از اینه که ما داریم سهل میگیریم! } خلاصه این حدیث به خود منم کمک کرد که علی الحساب تا وارد اون دنیا بشم باور کنم که ترس های این دنیام خیلی مسخره و کم رنگ ممکنه به وقوع بپیونده و این باعث شد خیلی از ترس هام کم بشه! و حقیقتا با برخی ترس هام هم روبرو شدم! دیدم اره درسته .. ذهن من واقعا فاجعه سازی می کنه!
امیدوارم با دقت کردن و تمرین کردن و واقعا وارد کردن این تمرین ها توی زندگی ات از لحظات عمری که خدا بهت داده بهترین استفاده رو کنی و اینگونه شاکر خدای مهربون باشی. معمولا حاصل ترس و افکار منفی کاهش ارتعاشات مثبت و موندن توی حال بده! برای جلوگیری از تشدید این ماجرا بهت توصیه می کنم مطلبی که برای افزایش ارتعاش نوشتم رو از طریق لینک زیر بخون و تمرین کن و بیخیال این فکرای مسخره باش.
۲۰ روش افزایش ارتعاش و حال خوب رو از اینجا 👉 بخون ( متشکرم )
دوستت دارم
منبع کمک پژوهشی: