کارمون به اینجا کشیده که وقتی یه ناکامی سراغ مون میاد سریع اون ملامتگر درونی مون که من اسمش رو گذاشتم میرغضب اعظم! وارد کار میشه و با ملامت های عجیب و غریب بهمون می فهمونه که تقصیر خودته که چنین و چنان شد چون هوای خودت رو نداری! همیشه دیگرون بیشتر مهمند و همش حس می کنی خودت هیچی نیستی! اینجاست که این میرغضب اعظم دست تو رو میبره سمت گوشی یا مرورگر سیستمت تا در مورد عزت نفس و دوست داشتن خود جستجو کنی بلکه بتونی هم جلوی ناکامی های بعدی رو بگیری و هم این که این میرغضب آشفته رو آروم کنی! ا
گر تو واقعا توی این سناریو گیر اومدی باید هم به خودت سلام کنم هم میرغضب اعظمت و اون نفر سوم! اون خالی بند درونت که مدام هی تو سرت می زنه که تو هیچی نیستی .. حقت نیست .. کافی نیستی.. برو کنار تا از ما بهترون بتازونن! این سومی که خیلی پرروئه! میخوام اینجا کمک کنیم که دهنش رو ببندیم! موافقی؟
والا!
چون این موضوع خیلی خیلی زیاد داره خودش رو نشون میده و منم یه روزایی شونصد تا میرغضب توی وجودم داشتم و شونصد خالی بند! تصمیم گرفتم در این باره یه گپ رفاقتی داشته باشیم و ببینیم باهم که اصلا باید چیکار کنیم!
مساله ربط به عزت نفس پیدا می کنه که در طول زندگی کم کم تخریب شده. تول بیا کمی در مورد این واژه با هم بخونیم که مطیمنا شاید سوالاتت توش جواب بگیری. بعدش هم این آموزه رو ادامه بده تا برسیم به جاهای خوشمزه اش! 😋
قبل از شروع به تمرینات افزایش عزت نفس خوبه بدوین عزت نفس یه حس درونیه که منجر میشه به این که با خودت واگویه های مثبت داشته باشی و خودت رو قبول کنی و به خودت ای ول های متعدد بگی! عزت نفس حس خوبیه که از خودِ الانت داری و با تموم کم و کاستی ها! می پذیری که خود بهترینت تا این لحظه داری زندگی می کنی.
بله! عزت نفس یه چیزیه که اگر زیاد تر از حدش بشه می تونه یه ضد ارزش باشه و دیگرون رو ازت دور کنه! این مساله انقدر قدرت داره که می تونه مثل وقتی که در پایین ترین حالت ممکنه دیگرون رو ازت دور کنه! پس تو فقط باید عزت نفس دومی رو داشته باشی: عزت نفس سالم
انواع عزت نفس شامل اینا میشه:
خب حالا یکایک به توضیح این سه حالت می پردزام:
کسی که از نظر خود دوستی و احترام به خود، هنوز به مرحله رضایت از خود نرسیده ، معمولا دچار عزت تفس پایین شده. مثلا کسی که نمی تواند از حق خود دفاع کند، یا به عبارتی فردی که پا را از دایره ایمن خود فراتر نمی گذارد و از عقیده، نظر و خواسته خود دفاع نمی کند، دچار عزت نفس ضعیف است.
عزت نفس سالم بر خلاف عزت نفس ضعیف است. شما از خود رضایت دارید و با خودتان به قولا حال می کنید اما نمی گذارید دیگران شما را آزار دهند، یا این که عقاید و نظرتان سرپوش گذاشته شود. در مثال قبل اگر محترمانه به فروشگاه برگردید و طالب یک سایز مناسب از لباس باشید این یعنی عزت نفس سالم دارید.
وقتی عزت نفس سالم داری به این معنی نیست که همیشه گل و بلبل باشی! وقتی حتی مساله ای هم رخ میده تکیه به همین عزت و دوست داشتن خودت می کنی و سریع شروع به بهبود و باسازی می کنی چون باید حست رو همیشه خوب نگه داری.
اوه اوه! امان از دست این افرادی که دیگه زیادی روی عزت نفس خودشون کار کردن و شدن پری خود معشوق پندار حال به هم زن! لطفا تا این حد دیگه پیش نرو!
عزت نفس ناسالم نشانه ای از عزت نفس سالم به صورت افراطی است.
خود شیفته بودن، خود معشوق پنداری، و نظیر این از جمله ویژگی های افراد خود پسند است. داشتن عزت نفس نا سالم هم نشانه هایی دارد. مثلا فردی که دچار عزت نفس ناسالم است، در بیان عقاید اش تعصب دارد. نوع بیان فرد می تواند حال مخاطب را خراب کند و او را تحقیر کند.
یادت میاد آخرین باری که به خودت نگاه کردی و یه لذت عمیق از اعماق وجودت بردی کی بود؟
اصلا آیا تا حالا از خودت پرسیدی داستان چیه که احساس خوشبختی نمی کنی و همه چیز برای از ما بهترونه و تو باید همیشه محروم باشی و خیلی هم هنر کنی بجای حسرت خوردن! غبطه بخوری؟
دیدی بعضی وقتا حتی وقتی همه چیز هم جفت و جوره انگار یه چیزی کمه که نمیذاره لذت ببری!؟
گاهی شاید باور نکنی که این حق توهه که باید ازش لذت ببری! شده آیا؟
من جواب این سوالاتت رو می دوم! می دونم که علت اینکه از ملاقات خودت ذوق زده نمیشی و خودت رو دوست نداری اینه که:
وقتی خودت رو دوست بداری خودت رو لایق بهترین ها می دونی و این حس به جهان هستی مخابره میشه!
ببین یه کلام بگم که:
نعمت های خوب خدا که همه مون اون ها رو خوشبختی می دونیم نعمت های پاک و نورانی هستن و دقیقا جایی فرود میان که با ارزش باشن! آیا جهان هستی از تو پیام من با ارزشم میگیره؟
خب دیگه شروع کن و آموزه های شادزیستی رو استفاده کن تا بتونی کم کم عزت نفست رو تقویت کنی.
میدونی که تو چیزی فراتر از این جسم، این اسم، این لباس و تن و خانواده و ویژگی ها هستی؟ تو یه وجود نورانی و مبارک هستی که قدرت های نهفته زیادی داری و توی شناسنامه خلقت تو، تو رو به عنوان صاحب کل این عالم انتخاب کردند. مگرنه خدای مهربون توی کتاب آسمانی فرمودن که همه چیز رام توئه!؟ چرا باور نمی کنی؟
اگر چند ماه حتی چند ماه به این موضوع فکر کنی خود به خود عزت نفس تو چند درجه افزایش پیدا می کنه.
وقتی تو خودت رو نمیشناسی مطمینا تصمیم هایی میگیری که! هیچ وقت راضی ات نمی کنه. اینجاست که مدام با حس های بد درگیر میشی و مقایسه و مسابقه ها آزارت میده.
امروز از خودت بپرس که:
چه چیزهایی منو خوشحال می کنه!؟
و بگرد دنبال این سوال و جواباش رو پیدا کن و سعی کن اون ها رو برای خودت تداعی کنی.
تاحالا شده بعد از مقایسه خودت با دیگران و یا حتی وقتی توی خلوت خودت هستی صدای درونت بلند بشه و بگه که تو کافی نیستی! تو خوب نیستی! تو لایق نیستی! تو کلا هیچی نیستی؟ این منتقد درونی رو تا حالا باهاش روبرو شدی؟
راستش من گاهی وقتی صدای این دیوونه رو میشنوم بهش میگم زری خالی بند ساکت! 🙂
تو چطوری همراهیش می کنی؟
آیا بهش میدون میدی یا اقلا برای یک بار هم که شده علیه اش یه کاری انجام میدی!؟
میدونی اگر حتی یه روز روح تو بخواد ازت که کار بزرگی انجام بدی اون خالی بند درونت شروع می کنه به نق و نوق! و نمیذاره به اون دستاورد بزرگ برسی؟
پس بنظرت وقتش نرسیده که خاموشش کنی؟
امروز هر وقت این صدا عرض اندامی کرد به خودت بگو:
این فقط یه فکر بی پشتوانه است! فکرام که مال من نیستن!
وقتی اقداماتی علیه این صدا و فکر کنی، خود به خود باورسازی می کنی و این صداها خفه میشن و مجبور میشن از خوبی هات بگن! اینجا دیگه نمی تونی بهش بگی خالی بند!
چند روز پیش داشتم به این فکر می کردم که چطوری این جسم انقدر اهمیت داره و ما حواس مون بهش نیست!
داشتم به این فکر می کردم که قبیله ای از ژاپنی ها هستن که وقتی عزیزان شون فوت میشن اون ها رو آرایش می کنن و دفن می کنن! خب مسلمونا هم چنین مراسماتی دارند! خودت دیگه می دونی از شستن و تمیز پوشیدن و عطرآگین کردن!
داشتم به این فکر می کردم که:
این بدنی که وقتی دیگه باهاش کاری نداریم واجب شده که بهش رسیدگی بشه! در این حد! پس باید وقتی باهاش کار داریم چطور هواش رو داشته باشیم که خدا هم راضی باشه؟
وقتی جسم ما وقتی بهش دیگه کاری نداریم و ماموریتش تموم شده انقدر مهمه که بهش توجه بشه پس مطمینا اهمیت بهش روی روح ما هم خیلی اثر داره.
اصلا یکی از نشانه های عزت و عزیز بودن تو اینه که بعد از شونصد سال که خواستی بری مسافرت بالا بالا! ببین با بدن مون چکار می کنن؟! پس این داره بهمون می فهمونه که آی دختر! آي بشر! تو خیلی با ارزشی و به بدنت باید اهمیت بدی! عشق ورزیدن به بدنت نمونه بارز و شروع تقویت دوست داشتن خودته!
والا من از وقتی این بینش برام رو شده (در مورد همین ارایش کردن اموات و ارزش جسم حتی در ملاقات آخرمون) خیلی بیشتر خودم رو دوست دارم.
لعنتی خودت رو دوست بدار و قربون صدقه ی این تن برو! 🤦🏻♀️
اینا جون دارن و شعور دارن و همش به افتخار توهه! همین الان دستت رو ببوس..
از امروز هر روز یک کار کن که به بدنت نشون بدی که چقدر عاشقشی 🫠
با این اوصاف آیا به این باور رسیدی که راه رشد عزت نفس و دوست داشتن خودت از عشق ورزیدن به خودت شروع می شه؟
عشق به خودت باید کم کم و قطره ای در وجودت جاری بشه تا اثر خودش رو بگذاره.
شاید با خودت بگی دلت خوشه کار ما از این کارا گذشته!
شاید فکر کنی ۳۰۰ قدم کوچک در یک سال واقعا بی ارزش باشه!
شاید فکر کنی این کارا چرت و پرته!
ولی اگر دقت کنی می بینی تو دقیقا از فقدان این ها کارت به اینجا کشیده! پس اگر مسیر رو برعکس بیای جواب دلخواهت رو خواهی گرفت.
برای این که عشق به خودت رو تقویت کنی می تونی هر روز به محاسن خودت توجه کنی و به شایستگی خودت پی ببری.
راستش اخلاق های خوب و مناقب شخصیتی برای همه هست ولی همه فعالش نمی کنن. پس اگر تو یکی از اینا داری بدون که حال و روزت خیلی خوشه! قدرش رو بدون و به خودت مدام یاداوری کن و این ها رو لیست کن و بابتشون از خودت و خدای مهربونت سپاسگزاری کن.
حالا که لیست بالا رو لطف کردی و به احترام خودت خوندی .. میتونی بگی وضعیت عزت نفس تو چطوریه!؟
می دونی به چی نیاز داری و باید کدوم چیزا رو توی زندگیت حذف کنی؟
هدف ما از داشتن عزت نفس بهره مندی از مزایای عزت نفس هست!
زندگی روحی، جسمی، مادی و معنوی و مقبولیت اجتماعی آدم های با عزت نفس که خودشون رو دوست دارند معمولا همیشه به راه تره! چون اصلا انسان عزیز کرده ی خداست و با این شناسنامه عزیز بودن پا روی زمین گذاشته!
وقتی خودت رو دوست نداری انگار شناسنامه ات رو گم کردی!
آخه آدمی که شناسنامه نداره .. کجا می تونه حقش رو بگیره؟
عزت نفس حس درونی تو نسبت به خودت و مجموعه ای از افکار، هویت، رفتار، ارزش ها و عقاید است. خودیت خودت را دوست داری و از ان مراقبت و حمایت می کنی.
اما اعتماد به نفس، چیزی متفاوت است..
اعتماد به نفس یعنی توانایی انجام کاری، بدون این که نتیجه آن و چالش های حاصل از این اقدام برای تان مهم باشد.
برای آشنایی بیشتر با روش های افزایش اعتماد به نفس، این مطلب را بخوان و در زندگی ات آن را پیاده سازی کن.
راههای افزایش عزت نفس معمولا یکی دو تا نیست و شما می توانید بالغ بر چند صد راه حل، در این باره یاد بگیرید. اما خوب است که همیشه از راهکارهای ساده تر شروع کنیم.
تمرینات زیر برای عزت نفس و دوست داشتن خود جزو تمرینات طلایی و زود پاسخ هستند:
عزت نفس یعنی احساس ارزشمندی و احترام به خود، بدون توجه به قضاوت دیگران.
چون عزت نفس پایهی موفقیت، روابط سالم و آرامش درونی است.
انتقادات مکرر، شکستهای مداوم، مقایسه با دیگران و نداشتن حمایت عاطفی.
با تمرین شناخت نقاط قوت، پذیرش خود، و خودگویی مثبت.
بخشی از آن ذاتی است، اما بیشتر تحت تاثیر محیط و تجربهها قابل تقویت است.
یعنی پذیرش خود با تمام کاستیها و ویژگیها، و مراقبت از نیازهای درونی.
احساس بیارزشی، ترس از قضاوت دیگران، و ناتوانی در تصمیمگیری از نشانهها هستند.
بله، در مطالب سایت شادزیستی می توانید لیست تمرینات عالی را برداشت کنید و از آن ها روزانه استفاده کنید. در این مطلب هم ۱۰۰ تمرین وجود دارد. همچنین می توانید از دوره های آموزشی شادزیستی در این باره بهره مند شوید.
اما به عنوان یک تمرین ساده از اینجا شروع کنید:
روزانه ۵ ویژگی مثبت خود را بنویسید و به آنها افتخار کنید.
بله، حمایت یا انتقاد دیگران میتواند عزت نفس را تقویت یا تضعیف کند.
با تمرکز روی اهداف شخصی و تقویت باورهای مثبت درباره خود.
بله، اما اگر تبدیل به خودبینی شود، تعادل از بین میرود.
با مراقبت از سلامت جسمی، ذهنی، و وقتگذاشتن برای علایق شخصی.
بله، چون ما معمولاً بهترینهای دیگران را با ضعفهای خود مقایسه میکنیم.
تمرکز بر پیشرفت خود و قدردانی از دستاوردهای شخصی کمک میکند.
بله، اگر بهعنوان تجربهای برای یادگیری به آن نگاه کنیم.
بله، این کار میتواند عزت نفس را تخریب کند و ما را از اهدافمان دور کند.
با جایگزین کردن افکار مثبت و تمرین خودگویی انگیزشی.
نه مستقیماً، اما تجارب زندگی میتوانند بر آن تأثیر بگذارند.
بله، چون به آرامش ذهن و شناخت بهتر خود کمک میکند.
تغذیه سالم و خواب کافی به سلامت جسم و ذهن کمک میکند و احساس بهتری نسبت به خودتان ایجاد میکند.
بله، کسانی که عزت نفس بالایی دارند، معمولاً روابط سالمتر و متعادلی دارند.
بله، خلق کردن چیزی جدید حس ارزشمندی را تقویت میکند.
با پذیرش انتقاد سازنده و بیتوجهی به انتقاد مخرب.
بله، احساس مفید بودن عزت نفس را افزایش میدهد.
بله، افرادی با عزت نفس بالا معمولاً اعتماد به نفس بیشتری دارند و موفقتر عمل میکنند.
بله، فعالیت بدنی احساس قدرت و اعتماد به نفس را بالا میبرد.
بله، چون آگاهی و انگیزه برای تغییر را افزایش میدهد.
با تشویق، حمایت عاطفی، و آموزش پذیرش شکست.
بله، با تمرین مداوم و کمک از مشاور میتوان عزت نفس را بهبود بخشید.
با مداومت در تمرینهای مثبت، پذیرش خود، و حفظ سبک زندگی سالم.
نظرت را برایم بنویس
منبع ها: galadarling و carolinejordanfitness.com
منبع تصاویر: jaimereynolds | nycastings | thriveglobal | blackswanltd | thrivehere | bestlifeonline
خودشناسی و رشد معنوی دوای همه دردهاست! اما کمتر کسی میاد بهمون بگه که خب…
واقعا چطوری تعریفش کنم؟ با چه کلمهای ازش بنویسم که حجم غربت این کلمه رو…
بسم الله الرحمن الرحیم خوش آمدی به تحول! به طعم نارگیلی یه زندگی جدید! اینجا…
گاهی اوقات که به دلیل مشکلاتی که توی زندگیم رخ میده، احساس سنگینی عجیبی میکنم…
و اما قدرت تسلیم در زندگی! بسم الله ِ خدایی که مرا قربانی چیزهایی میکند…
حوصله نوشتن مقدمه برای این مطلب ندارم چون اصل مطلب خیلی مهمه و مطمینم دهنت…
View Comments
سلام ممنون از مطلبی که گذاشتید واقعیتش من حس میکنم اعتماد به نفسم خیلی پایینه و عزت نفسم کنه چون کارهایی رو که دوست دارم خیلی وقت ها نمی کنم و خیلی نسبت به مسائل اصلی زندگی تنبلی میکنم به نظر شما چی کنم تا وضعم بهتر بشه؟
سلام وقت بخیر.
اگر تنبلی می کنید به احتمال زیاد شما اهمال کار هستید تا بی اعتماد به نفس.
مساله اهمال کاری تون رو با تمرین های مختلف حل کنید
بعد اگر باز هم برای اعتماد به نفس مشکل داشتید اعلام کنید