موفقیت شغلی یعنی افزایش پول، افزایش اعتبار و محبوبیت در محل کار، افزایش رتبه و حتی خوشحالی و نشاط و عزت نفس بیشتر! که همهی اینها منجر به بهبود وضعیت اجتماعی میشه! توسعه فردی دقیقا همون چیزی هست که میتونه تو رو به موفقیت شغلی برسونه. اما چطوری؟
در این راهنما میخواهم بهت کمک کنم که بتونی خودت با بکار گرفتن توسعه فردی موفقیت شغلی رو تجربه کنی و حال خودت و دیگران رو خوب کنی.
توسعه فردی یعنی از نقطه نظرات مختلف، روی مهارت ها، نگرش، حتی مدل فکر کردن و تعامل و تکنیک هاکار کنی و این کار رو ادامه بدی تا هر بار، وارد مرحله جدید موفقیتآمیزی بشی و دوباره با ادامه دادن همین روند، مهارت لازم بری موفقیت شغلی پیدا کنی و هر بار رشد بیشتری داشته باشی.
این مسیر یه مسیر لذت بخش و مستمر هست که هر بار پا در مرحلههای بالاتر میگذاری، انگار وارد دنیای جدیدی میشی و زندگی شغلیات رو متفاوت میبینی.
وقتی موفقیت شغلی با توسعه فردی گره بخوره، تو رغبت بیشتری داری که بیشتر روی توسعه فردی خودت کار کنی و این روند کمک میکنه که مسیر رشد شغلی رو به خوبی طی کنی و به قلهها برسی.
فقط باید مسیر درست، پشتکار و خودیاری رو در رأس کار خودت قرار بدی. این مطلب در این باره راه و چاهها رو بهت یادآوری میکنه.
از نمونههای توسعه فردی در محیط شغلی میشه به ذهنی، عاطفی، ارتباطی، فکری، و حتی جسمی اشاره کرد. البته که اگر مهارتهای شغلی هم بهش اضافه کنیم در واقع تو هم روی خودت کار میکنی و هم روی مهارتهای شخصی که به شغلت ارتباط داره. اینطوری که نور علی نور میشه.
وقتی کم کم شروع به رشد شخصی میکنی و مهارتهای شغلی رو هم توسعه میدی و به طور کلی روی توسعه فردی و شغلی کار میکنی دستاورهای اصلی و فرعی زیادی رو تجربه میکنی که از جمله میتونیم به موارد زیر اشاره کنیم:
هر کدوم از این موارد میتونه شاخههای فرعی مثبت داشته باشه که هر کدوم به نحوی امتیازهای مثبت به تو در محیط کار بده.
عجب سوالی! پیشرفت در شغل یعنی گامهای واقعی در موفقیت شغلی با توسعه فردی! به طور کلی پیشرفت رو میشه با افزایش بهره وری در کار هم اندازه گیری کرد. اما روی چه چیزهایی میشه بهرهورتر شد؟
وقتی قصد داری مسیر رشد شغلی رو دنبال کنی و میخواهی به موفقیت شغلی با توسعه فردی برسی، باید ۳ استیج مختلف رو مد نظر خودت قرار بدی که روی اونها کار کنی:
به عنوان مثال در جلسات لایف کوچینگ برای افرادی که ضمن توسعه فردی به دنبال مسیر رشد شغلی هستند، من توصیه میکنم که روی این ۵ مورد زیر شروع به تفکر، استنباط و نتیجه گیری کنی و بتونی به خودت کمک کنی که برای هر کدوم از این موارد راه و چارهها و ساختارهای خاصی ایجاد کنی:
این ۵ مورد تازه اول کار هستش و نیاز داریم که هر کدوم رو بیشتر باز کنیم و استدلال کنیم.
وقتی قصد داریم به پیشرفت شغلی برسیم، یه بخش از ماجرا فقط ربط به ارتقاهای مربوط به فن و پیشه و شغل داره که در بالا ۵ استیج مختلفش رو برای شروع نوشتم. اما مهمتر از همه چیز شاید بعد از دانش فنی، مهارتهای نرم یا مهارتهای فردی و ارتباطی باشه که روی موفقیت شغلی اثر داره.
از جمله این مهارتها میتونم به عنوان یه لایف کوچ یا مربی زندگی به موارد زیر تو رو هدایت کنم:
مسیر رشد شغلی به اعتماد به نفس گره خورده. از طرفی افزایش اعتماد به نفس در محیط کار ارتباط غلیظی با مهارتهای نرم و مهارتهای شغلی داره! یه جور رابطه تنگاتنگ که باید بهش توجه کنیی. برای اینکه موفق بشی با افزایش اعتماد به نفس در محیط کار به موفقیت شغلی برسی، توصیه شدیدی دارم به اینکه این چند راهکار رو دنبال کنی.
مثلا تو باید در دفتر مخصوص موفقیتهای روزانه، از کوچکترین چیزها شروع کنی! مثلا اگر تو در طول جلسات هیچ وقت هیچ گونه اظهار نظری نمیکنی، اگر در جلسه پیش رو، فقط یه بار یه نظر و جمله نیم خطی بگی این خودش یه موفقیته که باید ثبتش کنی.
بازخوانی موفقیتهای کوچک در حوزه اعتماد بنفس کمک میکنه که قطره قطره جمع گردد وانگهی دریا شود.
یکی از مهمترین چیزهایی که میتونه در موفقیت شغلی نقش داشته باشه برنامه ریزی شغلی هست که یه بخشش بر میگرده به مدیریت زمان در محیط کار!
بخش مهمی از توسعه فردی برای موفقیت شغلی ارتباط به مدیریت زمان و کنترل کار بر میگرده.
برای این کار توصیه میکنم که از کمترین مهارتها و کمترین ابزارها شروع کن تا بتونی بالاخره روی کار و شغلت تمرکز کنی و بر اون سوار باشی. مثلا:
میتونه خیلی بهت کمک بکنه.
افزایش بهره وری در کار، ضمن مدیریت درست کارها، و به انجام رسوندن به موقع کارهای مرتبط با شغل، ارتباط عمیقی هم با مدیریت استرس داره که اگر زمان رو خوب مدیریت کنی، میتونی این معضل رو هم مهار کنی و با یه توسعه فردی موفقیت شغلی خوبی رو رقم بزنی.
چطور برنامه ریزی شغلی شخصی داشته باشم
در برنامه ریزی شغلی شخصی خودت، خواه یه کار دولتی و اداری داشته باشی، خواه یه بیزینس ساده یا جدی و گسترده داشته باشی، چند کار زیر خیلی مهمه:
هر کدوم از این موارد میتونه یه پرونده بزرگ داشته باشه که هر بار نیاز به آنالیز و بررسی و آپدیت داره.
اصلا افزایش بهره وری در کار بدون پایش امکان نداره.
همه این مواردی که گفته میشه میتونه هم به مهارتهای اختصاصی شغلت ارتباط پیدا کنه و هم به مهارتهای فردی در توسعه فردی خودت.
کلا هر جا یادگیری و تمرین نباشه، درجا زدن و عقب افتادن صد در صدی هست!
توسعه مهارتهای فردی که مربوط به شخص خودت یا کسب و کارت میشه میتونه به بهره وری بیشتر شغلی کمک کنه. به طور کلی افزایش بهره وری شغلی یعنی در زمان کمتری کار بیشتری انجام بدی!
برای رسیدن به چنین پوئنی میتونی از راهکارهای زیر شروع کنی:
داستان افزایش بهرهوری در کار همون داستان تیز کردن اره است و بریدن درختها که یه داستان مشهوره! (در موردش کمی فکر کن و با کار خودت قیاس کن).
مهارتهای لازم برای موفقیت شغلی شامل چیزهایی میشن که کمک میکنه تو در هر شغلی که باشی، ضمن اینکه کارت رو خیلی خوب و حرفهای یاد میگیری، و روی فنهای شخصی خودت هم کار میکنی (که بهش گفتیم مهارتهای نرم توسعه فردی)، در ادامه میتونی در محل کار و مسیر شغلی خودت بدرخشی. این موارد شامل ایناست:
به طور کلی در رابطه با توسعه فردی مرتبط با ارتقای شغلی چند زمینه است که باید در مورد آنها روی خودت کار کنی و یا حداقل بهبودهایی در رابطه با آنها داشته باشی. من این زمینهها را به صورت سوال در ادامه نوشته ام. هنگام انتخاب مهارتها به این فکر کن که کدوم مهارتها موجب افزایش بهره وری در کار برای تو میشه.
بهتر است در این باره با یک لایف کوچ صحبت کنی در عین حال طراحی هدف و رسیدن به هدفها نیاز به خودشناسی دارد. از طرفی بعد از این که خودشناسی به خوبی انجام شد، باید اهداف را به کمک روشهایی مثل SMART تنظیم کنی و مرتبا این اهداف را روشن و شفاف کنی.
در ادامه باید هدف را به هدفهای کوچکتر در بازههای مشخص تقسیم کنی.
البته باید بدونی که هدف باید قابل اندازه گیری باشه و البته واقعی باشه.
معمولا وقتی شروع میکنی گامهای مرتبط با هدف رو بر میداری متوجه میشی که هدفگذاری که کردی خوب بوده یا نه. در عمل میتونی متوجه بشی که از پس گامها بر میای یا نه و یا باید پروسه هدفگذاری رو دوباره بهینه کنی. اصلا نگران نباش و فقط بازنویسی کن هدفها رو و قدمهای طبیعیتری براش طراحی کن.
به کمک توسعه فردی در ابعاد مختلفی که گفته شد میتونی برنامه شخصی و کاری مدونی داشته باشی. با وجود این برنامه خیلی راحتتر میتونی یک برنامه درست بریزی و زمانت رو بهتر کنترل کنی. دقت کن که مدیریت زمان یعنی رسیدن به کارها در حالت طبیعی به طوری که به خواب و خوراک و استراحت تو هیچ آسیبی نرسه.
در جلسات لایف کوچینگ، مهمترین چیزی که به مراجعین میگم اینه که تو برای چه میخواهی به فلان هدفت برسی؟
اصلا اگر کسی از مراجعینم، ۲۰ چرایی برای چیزهایی که میخواد رو ننویسه بهش توصیه میکنم که بره بیشتر فکرکنه.
معمولا چراییها کمک میکنه که علتهای پشت هر خواسته رو بفهمی و با توجه و تفکر نسبت به اونها سوخت گیری کنی.
بهبود فردی و توسعه فردی نقش خیلی اساسی در بهبود روابط نیز داره. تو یک انسان هستی و همه اطرافیان تو نیز انسان هستند و همه دارای چم و خمهای خودشونن. اما دانستن مهارتهای خیلی ویژه مثل فعالانه گوش دادن رو یاد بگیری و حتی بدونی مرد و زن در ارتباطات چطور رفتارهایی رو قبول میکنند میتونی به خودت کمک کنی تا در مسائل شغلی هم عالی عمل کنی.
بهترین تمرین بهره وری برای مدیریت اعتماد به نفس اینه که تصویر ذهنیات از اون موقعیت رو عوض کنی. همچنین دستاوردهای کوچک و بزرگت رو بنویسی و مدام اونها رو مرور کنی.
اینطوریه که میتونی بزنی تو دل ترسها و قوت دل خودت را افزایش بدی.
برای موفقیت شغلی یکی از مهمترین کارها که توسعه فردی تا حدی میتونه کنترلش کنه، استرس هست. استرس حاصل فکر کردن، عدم برنامه ریزی درست و داستانپروریهای ذهنی زیاد هست. در چنین شرایطی توصیه میشه که تخصصیتر روی حوزه استرس کار کنی. شاید نیاز به دکتر و دارو داشته باشی.
مهمترین کار در مسیر بهره وری شغلی اینه که بتونی مهارتهای جدید یاد بگیری. مهارت آموزی باید یک کار ثابت در تموم عمرت باشه. اینطوریه که روز به روز پیشرفتهای جالبتری خواهی داشت. برای مهارت آموزی اول باید ببینی به چه مهارتهایی نیاز داری؟ (میدونی به من پیام بدی تا بهت بگم به چی نیاز داری) و بعد شروع کنی به کمک کتاب، فیلم و دوره آموزشی و پادکست مهارت هات رو افزایش بدی. یادت باشه که مهارت آموزی شدیدا تو رو به افزایش بهره وری در کار میرسونه.
شبکهسازی کاری است که در موفقیت شغلی بسیار اهمیت داره. تو باید هدفت از شبکهسازی مشخص باشه و این هم ربط به نوع شغل تو داره. معمولا اینجا یه بیزینس کوچ میتونه بهت کمک کنه.
پلتفرمهایی مثل لینکدین، انجمنها و غیره میتونن محیط خوبی برای شبکهسازی باشن!
ولی خب آیا با اعضای شرکت و مجموعه خودت گروهسازی خوبی کردی تا بحال؟
انعطافپذیری کلید موفقیت شغلی و ارتقای شغلی مخصوصا در پیشههایی است که ارتباط مستقیم با مردم داره. بنابراین باید روی دید خودت کار کنی. کنترل احساس و داشتن دیدگاههای مثبت میتونه کمک کنه تا در هر زمینه حتی ارتباط با خودت انعطاف بیشتری داشته باشی.
این گزینه فقط با مرزبندی میشه بهش دست پیدا کرد. اینکه چرا کار مهمه؟ چرا خانواده مهمه؟ چرا زندگی مهمه؟ سعی کن قدرت نه گفتن به اولویتهای ضعیفتر رو داشته باشی. بعد با برنامه ریزی درست و هدفگذاری عالی در رابطه با زندگی و شغل سعی کن مرزبندیهای خوب و تعادل بین کار و زندگی رو تجربه کنی. این میتونه بهره وری تو رو خیلی افزایش بده. مسیر رشد شغلی تنها به موفقیت شغل ارتباط نداره بلکه به این ربط داره که چقدر زندگی شخصی و خانوادگیت رو هم خوب مدیریت کنی! مبادا به کارآفرین موفقی مثل بانو مادام سارا تبدیل بشی که جهانی رو به دست آورد ولی همسرش رو از دست داد! داستان مادام سارا رو اینجا نوشتم.
در ادامه تعدادی سوال پر تکرار در زمینه توسعه فردی و موفقیت شغلی نوشته ام:
وقتی به موفقیت شغلی با توسعه فردی فکر میکنیم، این قضیه ارتباط پیدا میکنه به این که برای موفقیت در کسب و کار نیاز داریم که روی چه چیزهایی کار کنیم! مهارت، نگرش، رفتار و شخصیت و حتی فنهای مربوط به کسب و کار همه در حوزه موفقیت شغلی با توسعه فردی جا داده میشه. پیشرفت شغلی بدون تلاش و کار کردن روی خودت شدنی نیست! برای افزایش بهره وری در کار نیاز داری تا روی خودت و حرفهات کار کنی.
چون باعث میشه بهتر ارتباط برقرار کنیم، تصمیمهای درستتری بگیریم، اعتماد به نفس بیشتری داشته باشیم و مهارتهای کلیدی برای پیشرفت در کار رو یاد بگیریم.
با خودشناسی. بدونی چی میخوای، نقاط قوت و ضعفت چیه، و بعد برنامهریزی کنی برای رشد اون چیزهایی که نیاز داری. اولین گامی که ما رو به موفقیت شغلی با توسعه فردی میرسونه اینه که بدونیم کی هستیم و چی هستیم و میخواهیم چی رو و برای چه هدفی توسعه بدیم.
مهارتهای نرم مثل ارتباط مؤثر، مدیریت زمان، تفکر حلمسئله، کار تیمی، و هوش هیجانی، بهاضافه یادگیری مداوم در تخصص خودت. وقتی شروع به پیمودن مسیر موفقیت شغلی با توسعه فردی میکنی، تازه زمان اون میرسه که بخواهی انواع مهارتها رو بشناسی و روشون کار کنی. خیلی لذت بخشه این مسیر.
بله، کاملاً. موفقیت شغلی با توسعه فردی گویای این هست که تو نیاز به مدرک نداری! مگر در مواردی که شرایط اجتماع مدرک از تو بطلبه! مثل همین لایف کوچینگی که من دارم با عشق به تو ارائه میکنم! اما برای اینکه در شغل خیاطی لزوما یک کارآفرین خوب باشی چندان نیاز به مردک نیست! چون مردم خروجی کارت رو میببینن. بسیاری از افراد موفق دنیا بدون مدرک خاص، با تمرکز روی مهارت و توسعه خود پیشرفت کردن. مهارتمحور بودن مهمتر از مدرکمحوریه.
با تمرین مهارت، آمادهسازی خوب، ثبت دستاوردهای کوچک، و دوری از خودتخریبی ذهنی. خودت رو باور کن و کمکم در عمل تجربهاش کن. یادت باشه که مهمترین آموزه از مهارتهای نرم در موفقیت شغلی با توسعه فردی همین بالا بردن اعتماد بنفس هست.
در موفقیت شغلی با توسعه فردی برای این که بتونی واقعیتر آینده کارت رو بیینی توصیه میشه که برنامه ریزی درست داشته باشی. یعنی برای مسیر کاریات هدفگذاری داشته باشی، بدونی کجا هستی و به کجا میخوای برسی. بدون برنامهریزی، پیشرفت اتفاقی نخواهد بود.
بخشی از آموزههای مربوط به موفقیت شغلی با توسعه فردی ارتباط به عادتها داره. عادتهایی که هر فرد موفق داره متفاوت هستند اما مطالعه روزانه، نوشتن هدفها، مرور برنامه، بیداری منظم، شبکهسازی، گرفتن بازخورد، و یادگیری مستمر جزو برترین عادتهای موفقیت آفرین در حوزه شغلی و غیره به شمار میاد.
اگه با انتخاب درست و عملگرایی همراه باشه، کاملاً بله. موفقیت شغلی با توسعه فردی رو باید در عمل بچشی. حالا چه به صورت کلاس چه دوره آموزشی! مخصوصاً دورههایی که مهارتهای عملی مثل مدیریت زمان، مذاکره یا هوش هیجانی یاد میدن.
یک بخش مهم از موفقیت شغلی با توسعه فردی توجه و کار کردن روی همین شکستها و به اصطلاح خاکخوری هاست. با تحلیل علت شکست، شناسایی نقاط ضعف، گرفتن بازخورد و اصلاح مسیر. هر شکست یک کلاس درس قدرتمنده.
بله، چون رشد فردی فقط مختص افراد شکستخورده یا ضعیف نیست؛ همهی آدمهای موفق مدام در حال رشد و یادگیریاند. موفقیت شغلی با توسعه فردی به شدت به هم گره خورده اند. موفقیت شغلی بیشتر نیاز به توسعه فردی بیشتر داره.
در موفقیت شغلی با توسعه فردی دو تا گزینه داریم. مهارت سخت و نرم! مهارت سخت یعنی تخصص فنی (مثل حسابداری یا برنامهنویسی). مهارت نرم یعنی توانایی تعامل، مدیریت زمان، حل مسئله و… که تو هر شغلی حیاتیان.
موفقیت شغلی با توسعه فردی کاملا به خودت بستگی داره. باید مدام در حال کار کردن روی خودت باشی و به نتایج کوچکی که ابتدا بهشون میرسی بسنده نکنی.
موفقیت شغلی با توسعه فردی صرفا فقط و فقط مربوط به تلاش کردن نمیشه! رشد ذهنی و عاطفی و سایر گزینههای دیگه که مربوط به توسعه فردی هست نیاز داره.
در صورتی که تمایل داری مهارت خاصی رو در خودت توسعه بدی، می تونی در مورد خودت و هدفت و هر چیزی که لازمه با من همراهی کنی و من هم تجربیاتم رو در اختیار تو قرار میدم.
منبع عکس: bublup
خودشناسی و رشد معنوی دوای همه دردهاست! اما کمتر کسی میاد بهمون بگه که خب…
واقعا چطوری تعریفش کنم؟ با چه کلمهای ازش بنویسم که حجم غربت این کلمه رو…
بسم الله الرحمن الرحیم خوش آمدی به تحول! به طعم نارگیلی یه زندگی جدید! اینجا…
گاهی اوقات که به دلیل مشکلاتی که توی زندگیم رخ میده، احساس سنگینی عجیبی میکنم…
و اما قدرت تسلیم در زندگی! بسم الله ِ خدایی که مرا قربانی چیزهایی میکند…
حوصله نوشتن مقدمه برای این مطلب ندارم چون اصل مطلب خیلی مهمه و مطمینم دهنت…